Kalendarium

40 mil för 40 miljarder

Mäns våld mot kvinnor är ett av Sveriges största samhällsproblem som beräknas kosta 40 miljarder kronor varje år.

Mikael Gustafson är initiativtagare till projektet 40 mil för 40 miljarder. Ett projekt som innebär att Mikael under sommaren 2018 ska cykla 40 mil som en symbol för de 40 miljarder som mäns våld mot kvinnor kostar varje år. Pax har fått möjligheten att ställa frågor till Mikael inför projektets start måndagen 9/7. Att arbeta för ett jämställt samhälle fritt från våld är viktigt för Mikael då han anser att jämställdhet i grunden handlar om mänskliga rättigheter och varje individs möjligheter att få leva på likvärdiga villkor och inte bli diskriminerad. Mikael uppger vidare att mäns våld mot kvinnor är den yttersta konsekvensen av vår ojämställda värld och därför är det en viktig rättvisefråga att få ett jämställt samhälle fritt från våld.

Kvinnojouren pax utgår från en feministisk grundsyn. ”Såklart att jag är feminist!” svarar Mikael på frågan om han är kallar sig själv feminist. Mikael berättar att han tror de flesta faktiskt är feminister. På frågan varför Mikael tycker det är viktigt att kalla sig feminist uppger han att en feminist innebär två saker: – för det första att se att det finns en struktur/ett samhälle där män generellt gynnas på bekostnad av kvinnor. – för det andra att du som person vill förändra denna struktur/samhälle.  Svårare än så är det inte och de flesta borde därför inte ha svårt att kalla sig feminist! Uppger Mikael Mikael berättar att han vill utföra projektet av två skäl. 1. För att synliggöra hur mycket mäns våld mot kvinnor påverkar samhället och hur mycket det faktiskt kostar i lidande och pengar. 2. För kunna samla in pengar till tjej- och kvinnojourer längs med min cykelväg, eftersom jourer oftast inte har så mycket pengar. Varje liten extra krona gör det enklare att bedriva det viktiga arbete som de gör.

Mikael kommer starta sin cykling från Nynäshamn måndagen 9/7 för att sedan cykla vidare under fyra dagar med slutdestination Järvsjö.

Hur kan du som privatperson- och eller företag stötta projektet? Du kan skänka pengar eller andra gåvor till de kvinnojourer Mikael passerar längs med vägen. Mikael kommer att redovisa sin resa och projektet via instagram och facebook.

Varje dag kommer Pax i kontakt med mäns våld mot kvinnor och den ojämställdhet som finns i vårt samhälle. Tillsammans kan vi göra mycket, pax ställde frågan om Mikael har tips på hur du som privatperson kan engagera dig i kampen för ett jämställt samhälle fritt från våld. Här ger Mikael 3 exempel: – Bli medlem i en kvinnojour eller någon annan ideell förening som arbetar för jämställdhet – Våga prata om vår ojämställda värld på skolor och arbetsplatser, vilket även innefattar samtal om hur pojk- och manskulturen behöver förändras – Uppvakta de politiska partierna för att visa att de måste ta denna fråga på mycket större allvar. Du kan stötta kvinnojouren pax genom att antingen skänka en gåva, bli medlem eller bli volontär. Mer information om hur du går till väga hittar du på kvinnojourenpax.org Tillsammans är vi starka!

Mikael Gustafsson kommer att färdas igenom följande kommuner:

Nynäshamn
Haninge
Huddinge (Skogås/Trångsund)
Stockholm (passerar Centralstationen cirka 13.00 den 9:e juli)
Solna (passerar Solna C/Friends Arena)
Sollentuna
Upplands Väsby
Sigtuna (passerar Märsta station)
Knivsta
Uppsala
Tierp
Älvkarleby
Gävle
Söderhamn
Bollnäs
Ljusdal (Järvsö)

Färdplan:
DAG 1 – 9 juli
Stopp i Haninge/Stockholm/Sollentuna
Nynäshamnstråket 31 km (regionalt cykelstråk Nynäshamn-Västerhaninge)
Västerhaningestråket 30 km (regionalt cykelstråk Västerhaninge-Slussen)
Solnastråket (regionalt cykelstråk Slussen-Råsunda; efter KS och 5,2 km in på Märstastråket)
Märstastråket 40 km (regionalt cykelstråk Solna-Märsta)

DAG 2 – 10 juli
Stopp i Uppsala och Tierp
Knivstastråket 8 km (regionalt cykelstråk Märsta-Knivsta)
Knivsta norrut på 1045 (åk igenom Knivsta) -> höger in på 1051
Alsike norrut på 1051 -> vänster in på 1052 -> vänster in på 1060 -> höger in på 255 -> rakt igenom rondell in på Rapsv – vänster in på Tycho Brahes väg
Uppsala norrut på Tycho Brahes väg -> höger in på 600/Gävlevägen norrut -> höger in på 742
Tierp centrum -> 292 västerut -> höger in mot 600 norrut -> 600 övergår till 291
I Älvkarleby väg vänster in på 759

DAG 3 – 11 juli
Stopp i Gävle och Hamrånge
Från Älvkarleby på 759
Vänster in på 76
I Gävle efter rondell Södra Kungsv norrut
583 norr till Söderhamn

DAG 4 – 12 juli
Stopp i Abrå
Från Söderhamn på 50
Höger in på 651
Höger in på 83
Ankommer till Järvsö

Öppettider över sommaren

Under sommaren kommer kvinnojouren vara stängd under perioden 9/7- 8/8. Vi kommer finnas tillgängliga på info@kvinnojourenpax.org.

Om du behöver snabb hjälp med t ex skyddat boende dagtid, kontakta socialtjänsten 08 – 520 68 900. Om det är kväll, natt eller helg, ring socialjouren 020 – 70 80 03.

Om du befinner dig i en nödsituation, ring 112.

Ta hand om dig!

40 mil för 40 miljarder

Mikael Gustafsson, medlem i PAX är initiativtagare till projektet 40 mil för 40 miljarder. Han kommer under sommaren 2018, med start 9 juli att cykla 40 mil som en symbol för de 40 miljarder kr som kvinnovåldet kostar samhället. Resan kommer att starta i Nynäshamn 9 juli och sedan fortsätta till Järvsjö. Under cykelsträckan erbjuds medborgare och företag att bidra med pengar eller gåvor till tjej- och kvinnojourer längs cykelsträckan.

Mäns våld mot kvinnor är ett av Sveriges största samhällsproblem. Därför är detta projekt någonting som PAX självklart vill uppmärksamma.

Den 9 juli mellan 09.30-10.00 kommer PAX att bjuda på tårta och kaffe på torget i Nynäshamn för att sedan vinka av Mikael. På plats kommer det finnas möjlighet att stödja Mikaels projekt men också köpa ett av våra fina armband för att stötta PAX.

När: 9 Juli
Klockan: 09.30-10.00
Var: Torget, stadshusplatsen i Nynäshamn

Hoppas vi ses!

 

Armband

Vi strävar hela tiden efter att fler och fler ska veta om att vi finns och vad vi kan hjälpa till med. I dagsläget har vår verksamhet både en kvinnojour och en tjejjour och det är vi så stolta över. Eftersom Pax har både en kvinno- och tjejjour så betyder det att vi har en bred målgrupp att nå ut till.

På en inspirationshelg med Unizon i vintras fick vi ta del av en föreläsning som väckte en mängd idéer hos oss som representerade Pax. Äntligen har idéerna blivit verklighet och vi ska nu börja pärla armband som en del av vår verksamhet! Läs mer nedan.

Hur kommer armbanden se ut?

Armbanden kommer pärlas i färgerna blått och lila. Armbanden kommer pärlas med texten ”Stötta, Stärka”, två ledord som vi utgår ifrån i vårt arbete.

Varför pärlar vi just armband?

Vi tror och hoppas att det ska uppfylla två syften. Dels så är ett armband lättburet och vi hoppas att många vill stötta vårt arbete att just stötta och stärka unga tjejer och kvinnor. Vi hoppas också att pärlkvällarna blir ett tillfälle för gemenskap och samtal. Det blir en chans för utomstående att se vår verksamhet och uppleva den värme och gemenskap som den här typen av rörelse står för.

Vart kan jag få tag på ett armband?

Armbanden kommer kosta 50 kronor och pengarna går oavkortat till vår kvinno- och tjejjour. Dels kommer vi sälja dessa när vi rör oss ute i Nynäshamn. Som privatperson kan du även maila oss till info@kvinnojourenpax.org om du är intresserad av att köpa ett armband.

Får jag komma och pärla ett armband?

Självklart! Vi är så glada och tacksamma för den hjälp vi får. Pärlkvällarna kommer ske en gång i månaden och riktar sig till våra medlemmar och volontärer (Läs mer om hur du går tillväga för att bli medlem hos oss HÄR

Avslutningsvis vill vi rikta ett tack till pärlgrossisten. Besök pärlgrossistens hemsida för att se deras breda utbud av pärlor och pärltillbehör.

Vi är så peppade på att få komma igång med våra pärlkvällar!

Kram! /Kvinno- och tjejjouren PAX

PAX STARTAR TJEJJOUR!

Tjejjouren pax startade i december 2017 och är en ideell verksamhet. Vår verksamhet är partipolitiskt och religiöst obunden och vi vilar på en feministisk grund.

Vi finns här för att stötta, stärka och hjälpa unga tjejer. Vi vänder oss dig mellan 10-26 år som identifierar dig som tjej. Till oss kan du höra av dig om du behöver någon som lyssnar på dig. Du är välkommen att höra av dig oavsett om du har en fundering kring någonting speciellt eller om du bara vill prata av dig. Vi finns här och lyssnar på dig!

Vi som arbetar på tjejjouren Pax har tystnadsplikt och ingen anmälningsplikt. Du får självklart vara helt anonym! Läs mer om hur du kontaktar oss under fliken ”Kontakt”.

Mer info hittar du på; tjejjouren.se/pax

NYHET!

Kvinnojouren har skaffat swish! Detta för att underlätta för de som vill bli medlemmar eller skänka en gåva. På årsmötet i mars beslutades det även att sänka medlemsavgiften från 250 kronor till 100 kronor. Detta för att möjliggöra för fler att bli medlemmar hos oss.

Vill du bli medlem?
Sätt in 100 kr på vårt Bankgiro 5009 – 0224 eller swisha till 1234357000.

Skriv ”medlem” samt ditt namn i meddelandefältet då du betalar. Skicka också samtidigt ett mail till info@kvinnojourenpax.org där du berättar att du betalat in medlemsavgiften samt anger ditt namn och den e-postadress du vill få information utskickad till.
Intäkterna från medlemskapen går till stödsökande.

Opinion och debatt

Kan sexualundervisningen i skolan förbättras?

Mäns våld mot kvinnor är fortfarande ett av vår tids största samhällsproblem och någonting vi i kvinnojouren kämpar mot dagligen.
I debattartikeln skriver Clara om hur ett av vårt största samhällsproblem skapas och upprätthålls av strukturer i samhället. Hon belyser även vikten av att utnyttja de resurser vi har i samhället för att kunna arbeta preventivt och bidra till att vårt samhälle blir mer jämställt och fritt från våld.

För vi vet, att våld går att förebygga!

Du hittar artikeln här: Artikel i nynäshamnsposten 27/11